Strona główna Zdrowie i uroda Dieta bezglutenowa – Właściwości i zastosowania

Dieta bezglutenowa – Właściwości i zastosowania

402
0
PODZIEL SIĘ
dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa wspaniale wpływa na na nasze zdrowie

Dieta bezglutenowa, jak sama nazwa na to wskazuje, polega na spożywaniu produktów pozbawionych glutenu. Glutenem natomiast nazywa się białko roślinne, będące jednym ze składników pszenicy, orkiszu, owsa, żyta i jęczmienia. Teoretycznie więc można powiedzieć, że w tej diecie wystarczy wyeliminować powyższe składniki, jednakże w praktyce jest to o wiele bardziej skomplikowane.

Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, że w każdym supermarkecie na półkach można znaleźć mnóstwo produktów oznaczonych jako bezglutenowe. Jednakże, w rzeczywistości mogą one zawierać w sobie pewne ilości glutenu. Dlatego zaleca się, aby przed kupnem takiego artykułu zapoznać się z jego składem zapisanym na etykiecie.

Dla kogo dieta bezglutenowa?

W sensie podstawowym dieta bezglutenowa została stworzona dla ludzi silnie uczulonych na gluten lub cierpiących na chorobę zwaną celiakią. Nie należy mylić tych pojęć, ponieważ oznaczają co innego, a łączy je tylko to, że odnoszą się do nietolerancji pokarmowych. Ponadto przy celiakii dieta bezglutenowa musi być stosowana przez resztę życie.

W ostatnich czasach dieta bezglutenowa stała się popularna, ponieważ zauważono, iż jest zdrowa dla organizmu. Ponadto, przy jej stosowaniu zauważalny jest spadek wagi. Tak więc tego typu dieta dedykowana jest ludziom ze względów leczniczych oraz w celach odchudzających.

Produkty spożywcze w diecie bezglutenowej

W diecie bezglutenowej spożywa się produkty, w których gluten nie występuje w sposób naturalny lub został z nich usunięty przemysłowo. Jako bezglutenowe określa się tego typu  pożywienie, w którym ilość glutenu występuje maksymalnie w ilości 20mg/1kg. Na rynku stosowane jest specjalne oznaczenie dla produktów bezglutenowych, a na ich opakowaniach widnieje rysunek przekreślonego kłosa.

Jakie produkty są dozwolone

Wbrew pozorom na rynku znaleźć można bardzo wiele produktów, które nie zawierają glutenu. Wśród nich znajdują się także mąki pozyskiwane z niektórych zbóż. Na pierwszym miejscu znajduje się kukurydza, ryż, jagły i gryka. To z nich wytwarzane są przede wszystkim mąki i kasze, a także kleiki i skrobie. Oprócz tego mamy jeszcze mączkę ziemniaczaną, tapiokę i sargo.

Dzięki temu nie trzeba całkowicie żegnać się z chlebem, tylko samemu w domu można upiec jego bezglutenową wersję. Rośliny strączkowe nie zawierające glutenu to przede wszystkim fasola, groch, soczewica, a także soja i cieciorka. Warto dodać, że z niektóre z nich mogą zostać przetworzone na mączkę.

Dieta bezglutenowa nie oznacza całkowitego zrezygnowania ze słodkości i picia tylko wody. Poleca się bowiem jeść galaretki z agarem i kisiele, w których jako zagęszczacza dodano mąki ryżowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej. Jednakże ważne by były one domowej roboty!

Poleca się także pić herbaty ziołowe lub zwykłe, a także kompoty. W przypadku mięsa i tłuszczu, glutenu nie posiadają te, pozyskane z indyka, królika lub gołębi. Jeśli ktoś nie może sobie wyobrazić braku czegoś mięsnego na kanapce, za alternatywę wędlin może posłużyć pieczeń z wyżej wymienionych mięs.

Z tłuszczów dozwolona jest oliwa z oliwek oraz oleje – z siemienia lnianego albo rzepaku bezerukowego, najlepiej tłoczonych na zimno. Warzywa i owoce można spożywać w postaci soków, przecierów i surówek, ewentualnie jako dodatków do zup. Gotowe dania można przyprawiać solą, szczypiorkiem, majerankiem, pietruszką lub koperkiem. W celu uzyskania słodkiego smaku, dozwolony jest cynamon lub wanilia. Oczywiście glutenu nie zawiera także sok z cytryny.

Jakie produkty są zabronione

W czasie stosowania diety bezglutenowej nie wolno spożywać produktów, do którego stworzenia został użyty gluten. Na pierwszym miejscu odpadają wszelkie mąki i makarony wyprodukowane z wcześniej już wymienionych zbóż. Oprócz tego dużo glutenu znajduje się także w kaszy mannej, chlebach, wypiekach, do których użyto mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej itd. oraz otrębów.

Na bazie mąk glutenowych produkowane jest bardzo dużo dostępnych w sklepach słodyczy, na przykład batony czy ciasteczka. Na zawsze należy się z nimi pożegnać. Zabronione jest także kakao, kawa zbożowa, wszelkie alkohole i gazowane napoje. W przypadku mięs, odpadają wszelkie konserwy, pasztety i wędliny. Oczywiście te, obtoczone w bułce tartej wyprodukowanej z zabronionych zbóż też odpadają. Niestety o mieszankach przypraw ze sklepów również można zapomnieć.

Uwaga!

Chociaż sklepy oferują mnóstwo produktów polecanych w diecie bezglutenowej, wiele z nich tak naprawdę nie jest całkowicie wolnych od glutenu. Bardzo ostrożnym trzeba być przy kupowaniu wszelkiego rodzaju chipsów, dipów, jogurtów, majonezów i słodyczy.

Efekty działania diety bezglutenowej

Efekty stosowania diety bezglutenowej można podzielić na 2 rodzaje. Te pozytywne oraz te negatywne. Ich omówienie zaczniemy od tych pierwszych.

Zalety unikania glutenu

W okresie spożywania produktów bez glutenu dochodzi jednocześnie do zmniejszenia ilości węglowodanów w codziennej diecie. Ilość tłuszczów w ogólnej masie ciała stale maleje. Spowodowane jest to poprawą wchłanialności jelit i pracy kosmków jelitowych. Dzięki temu organizm jest w stanie lepiej zarządzać składnikami pokarmowymi dostarczanymi wraz z pożywieniem.

W sytuacji nietolerancji glutenu zwykle znikają bóle głowy, złe samopoczucie, a także problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia czy naprzemienne biegunki i zaparcia, a także senność i zmienne nastroje, połączone z problemami pracy układu nerwowego. Badania wykazały, że to nietolerancja glutenu odpowiada za wzmożoną ilość migren.

Ponadto w organizmie lepiej regulowana jest gospodarka wodna. Mniej węglowodanów wiąże się ze zmniejszoną ilością zatrzymywanej wody, bowiem jest ona wiązana przez węglowodany. Podczas stosowania diety bezglutenowej następuje jej większa filtracja przez nerki. Jednakże trzeba z tego powodu w większym stopniu ją uzupełniać.

Efekty polegające na lepszym samopoczuciu i powrocie do zdrowej wagi są zwykle dość szybko zauważalne. Jednakże zależą od tego w jakim w momencie i stanie zdrowia zrezygnujemy z glutenu, a także w jakiej kondycji znajdował się układ nerwowy oraz kosmki jelitowe.

Na końcu oczywiście uzyskuje się korzyści ze spożywania produktów o najwyższej jakości. Tego typu pożywienie nie produkowane jest zwykle na ekologicznych i przebadanych plantacjach. Dzięki temu mają w sobie jednocześnie mniej zanieczyszczeń i pestycydów. Poza tym, na przykład mąki bezglutenowe są o wiele bogatsze w składniki odżywcze od swych glutenowych krewnych.

Wady stosowania diety bezglutenowej

Negatywne efekty stosowania diety bezglutenowej występują bardziej pod względami nie związanymi bezpośrednio z organizmem człowieka, a z tym co go otacza. Po pierwsze produkty bezglutenowe są bardzo drogie, ponieważ ich produkcja skupia się bardziej na jakości niż ilość. Ponadto, produkty bezglutenowe dostępne są zazwyczaj głównie w sklepach ekologicznych lub zielarskich.

Mieszkańcy naprawdę małych miejscowości muszą całkowicie pożegnać się z produktami wykorzystywanymi w diecie bezglutenowej albo wybierać się do większych miast lub innych miejsc gdzie mogą je kupić. Na szczęście coraz więcej takich produktów można kupić w internecie.

Ponadto samo przygotowywanie posiłków może być trudniejsze niż zazwyczaj. Gluten jest czynnikiem odpowiadającym za lepkość, którą w momencie jego braku tracimy. Dieta bezglutenowa jest bardzo restrykcyjna i długotrwała. Przy każdym, nawet najmniej ważnym produkcie, trzeba sprawdzać czy nie zawiera przypadkiem w sobie glutenu.

Dodatkowo sam efekt diety może być utrzymany tylko jeśli się będzie stosować ją przez naprawdę długi czas. Najlepiej jeśli będzie to trwać do końca życia. Jeśli się z tego zrezygnuje, nawet na chwilę, szybko powróci się do większej wagi, bólów głowy i problemów trawiennych. Ponadto, chociaż dieta bezglutenowa w ostatnim czasie stała się bardzo popularna to nadal brakuje miejsc, w których serwowane będą tego typu potrawy. Z tego powodu zrezygnować trzeba będzie z restauracji i innych knajpek, bo oferowane tam dania zazwyczaj zawierają gluten.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.