Ciemna czekolada jest pełna substancji odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Przygotowana z nasion drzewa kakaowego, jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy na świecie. Badania pokazują, że ciemna czekolada (nie słodka!) może poprawić zdrowie i obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca.
Oto 7 udowodnionych korzyści ze spożywania ciemnej czekolady.
Ciemna czekolada jest bardzo pożywna
Jeśli kupujesz dobrej jakości gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao, to jest rzeczywiście bardzo pożywna. Zawiera ona przyzwoitą ilość błonnika rozpuszczalnego i jest pełna cennych minerałów.
100 gram ciemnej czekolady z 70-85% kakao zawiera:
- 11 g błonnika,
- 67% żelaza (zalecanej dziennej dawki),
- 58% magnezu (zalecanej dziennej dawki),
- 89% miedzi (zalecanej dziennej dawki),
- 98% manganu (zalecanej dziennej dawki).
Zawiera także wiele potasu, fosforu, selenu i cynku.
Oczywiście, 100 g to dość duża ilość i nie powinna być spożywanie codziennie. Oprócz tych składników odżywczych posiada także 600 kalorii i umiarkowane ilości cukru.
Profil kwasów tłuszczowych kakao i ciemnej czekolady jest doskonały. Tłuszcze to przeważnie nasycone i jednonienasycone kwasy, z małymi ilościami wielonienasyconych.
Zawiera również środki pobudzające, takie jak kofeina i teobromina, ale jest mało prawdopodobne, aby zaburzała sen, ponieważ ilość kofeiny jest bardzo mała w porównaniu z kawą.
Gorzka czekolada jest potężnym źródłem przeciwutleniaczy
Ciemna czekolada jest pełna związków organicznych, które są biologicznie czynne i działają jako antyoksydanty. Należą do nich między innymi polifenole, flawanole i katechiny. Jedno z badań wykazało, że kakao i gorzka czekolada miały silniejsze działanie antyoksydacyjne niż owoce, nawet takie jak: borówki i jagody Acai.
Ciemna czekolada może poprawić przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi
Flawanole w ciemnej czekolady mogą stymulować wyściółki naczyń krwionośnych do produkcji tlenku azotu. Jedną z funkcji azotu jest wysyłanie sygnałów do tętnic, że mogą odpocząć, a tym samym obniża się ciśnienie krwi.
Istnieje wiele kontrolowanych badań pokazujących, że kakao i ciemna czekolada mogą poprawić przepływ krwi i obniżać jej ciśnienie, ale działania te są zwykle łagodne.
Ciemna czekolada poprawia profil cholesterolu
Spożywanie gorzkiej czekolady może wspomóc kilka ważnych czynników obniżających ryzyko chorób serca. W kontrolowanym badaniu, kakao w proszku znacznie zmniejszyło poziom utlenionego LDL u mężczyzn. Wzrosło też HDL i nastąpiło obniżenie całkowitego cholesterolu LDL u mężczyzn z podwyższonym poziomem cholesterolu. Utlenienie LDL oznacza, że LDL ( „zły” cholesterol) nie reaguje z wolnymi rodnikami. Kakao zawiera mnóstwo silnych antyoksydantów, które chronią przed uszkodzeniem oksydacyjnym lipoprotein.
Ciemna czekolada może zmniejszyć odporność na insulinę, która jest innym powszechnym czynnikiem ryzyka wielu chorób, takich jak choroby serca i cukrzyca.
Gorzka czekolada może obniżać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego
Zawarte w ciemnej czekoladzie związki wydają się być wysoce ochronne przeciwko utlenianiu LDL. W dłuższej perspektywie, powinno to spowodować niższe ryzyko chorób serca.
W badaniu z udziałem 470 starszych mężczyzn stwierdzono, że kakao zmniejszają ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia aż o 50% w ciągu 15 lat. Inne badania wykazały, że jedzenie czekolady 2 lub więcej razy w tygodniu obniżyło ryzyko wystąpienia wapiennej płytki w tętnicach o 32%. Jedzenie czekolady rzadziej, nie miało żadnego wpływu. Jeszcze inne badania pokazały, że jedzenie czekolady 5 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 57%.
Oczywiście, te 3 badania są tzw. badaniami obserwacyjnymi, które nie mogą udowodnić w 100%, że to czekolada spowodowała zmniejszenie ryzyka tych chorób i schorzeń.
Ciemna czekolada może chronić skórę przed słońcem
Bioaktywne związki w ciemnej czekoladzie mogą być również idealne dla skóry. Flawonole mogą chronić przed uszkodzeniem słonecznym, wywołując poprawę przepływu krwi do skóry i zwiększać jej gęstości i nawilżenie.
Minimalna dawka rumieniowa (MED) to minimalna ilość promieni UVB, które powoduje zaczerwienienie skóry w 24 godziny po ekspozycji. W jednym z badań u 30 osób, MED wzrosło ponad dwukrotnie po spożywaniu ciemnej czekolady, o wysokiej zawartości flawanoli przez okres 12 tygodni.
Jeśli planujesz wakacje na plaży, należy rozważyć dodanie ciemnej czekolady do diety, w poprzedzającym je czasie.
Ciemna czekolada może poprawić funkcjonowanie mózgu
Ciemna czekolada może również poprawić funkcję mózgu. W badaniu u zdrowych ochotników wykazano, że 5 dni spożywania dużej ilości flawanoli z kakao poprawia przepływ krwi do mózgu. Kakao może również znacząco poprawić funkcje poznawcze u osób w podeszłym wieku, poprawia płynność słowną i zmniejsza kilka czynników ryzyka chorób mózgu. Zawiera również substancje pobudzające takie jak kofeina i teobromina, które mogą być głównym powodem, dlaczego kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu w krótkim czasie. wiele również wskazuje na to, że czekolada ze znaczną zawartością kakao poprawia nastrój i zwiększa ilość endorfin.
O czym jeszcze warto pamiętać
Istnieje wiele dowodów, że kakao może dawać potężne korzyści dla zdrowia, a szczególnie, że chroni przed chorobami układu krążenia. Ale oczywiście, nie oznacza to, że ludzie powinni pójść na całość i jeść dużo czekolady każdego dnia. To nadal wiele kalorii.
Należy też pamiętać, że wiele z czekolad na rynku są czekoladami tylko z nazwy. Musisz wybrać ciemną czekoladę z 70% lub wyższą zawartością kakao. Ciemne czekolady często zawierają cukier, ale jego ilości są zazwyczaj małe i im ciemniejsza czekolada, tym mniej cukru będzie ona zawierała.
Jeśli powyższe informacje okazały się przydatne, koniecznie się nimi podziel i skomentuj poniżej!
Uwielbiam czekoladę w każdej postaci. Mniam!