Strona główna Styl życia Zielony koktajl odchudzający – 5 wspaniałych przepisów

Zielony koktajl odchudzający – 5 wspaniałych przepisów

100
0
PODZIEL SIĘ
koktajl
Naturalny zielony koktajl ro doskonała dieta przy odchudzaniu

Szukasz jakichś apetycznych napojów, które pomogą ci spalić nadmiar kalorii? W takim razie dobrze trafiłaś! Zielony koktajl to wprost cudowny eliksir, który nie tylko pomaga gubić zbędne kilogramy, ale jednocześnie zapewnia młody i zdrowy wygląd.

Koktajl przyrządzony w 60% z zielonych warzyw i w 40% z owoców, stanowi znakomity sposób, aby zwiększyć udział zieleniny w twojej diecie. Naturalnie zielony napój, w przeciwieństwie do soków, to kompletny posiłek, zawierają niezwykłe bogactwo błonnika pokarmowego. Jego regularna konsumpcja to najlepszy i niezwykle zdrowy nawyk.

Zielone koktajle smakują o wiele lepiej niż wyglądają. Cała tajemnica polega na tym, aby zachować odpowiednie proporcje owoców i warzyw. Smak owoców powinien dominować, a warzyw – być przeciwwagą dla słodyczy.

Zawarte w takim napoju witaminy i minerały są łatwo przyswajane i wykorzystywane przez organizm, dzięki czemu może on czerpać z owych składników maksymalne korzyści. Zielony koktajl przywraca organizmowi zdrowy dlań odczyn zasadowy. Redukuje również zachcianki na niezdrową, słodzoną i wysoko przetworzoną żywność, wspomagając cały proces odchudzania. Dodatkowo wspaniale oczyszcza organizm, usuwając z niego toksyny oraz uboczne produkty przemiany materii.

Zielony koktajl to doskonała droga do dobrego samopoczucia i szczupłej sylwetki. Oto 5 prostych przepisów na jego przygotowanie:

1. Koktajl z selera i jabłek:

Składniki:

  • woda – 1 filiżanka
  • sałata rzymska – 1 główka, drobno posiekana
  • organiczny seler naciowy – 3 łodygi
  • szpinak – 1/2 pęczka
  • gruszka – 1 sztuka, najlepiej z organicznej uprawy
  • zielone jabłko – 1 sztuka, najlepiej z organicznej uprawy
  • sok z 1 limonki – świeżo wyciśnięty

Przygotowanie:

  1. Wrzuć sałatę rzymską do blendera i miksuj na niskich obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Dodaj szpinak, selera, gruszkę oraz jabłko i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach.
  3. Dodaj sok z limonki. Koktajl podawaj schłodzony.

Wskazówki:

Dla bogatszego smaku dodaj kolendrę lub pietruszkę.


2. Koktajl ogórkowo-miętowy:

Składniki:

  • szpinak – 1 pęczek, posiekany
  • mięta – 1 gałązka
  • pietruszka – 1 gałązka
  • sok z cytryny – 1 łyżka stołowa
  • ogórek – 1 sztuka, najlepiej z organicznej uprawy
  • łodygi selera naciowego – 1 filiżanka, posiekane
  • korzeń imbiru – 2,5 cm, obrany ze skórki, drobno posiekany
  • kostki lodu – 4 sztuki

Przygotowanie:

  1. Wrzuć wszystkie składniki, oprócz kostek lodu, do blendera.
  2. Miksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Przelej do wysokiej szklanki, dodaj kostki lodu i podawaj.

 

Czytaj dalej