Strona główna Styl życia Zielony koktajl odchudzający – 5 wspaniałych przepisów

Zielony koktajl odchudzający – 5 wspaniałych przepisów

680
0
PODZIEL SIĘ
koktajl
Naturalny zielony koktajl ro doskonała dieta przy odchudzaniu

Szukasz jakichś apetycznych napojów, które pomogą ci spalić nadmiar kalorii? W takim razie dobrze trafiłaś! Zielony koktajl to wprost cudowny eliksir, który nie tylko pomaga gubić zbędne kilogramy, ale jednocześnie zapewnia młody i zdrowy wygląd.

Koktajl przyrządzony w 60% z zielonych warzyw i w 40% z owoców, stanowi znakomity sposób, aby zwiększyć udział zieleniny w twojej diecie. Naturalnie zielony napój, w przeciwieństwie do soków, to kompletny posiłek, zawierają niezwykłe bogactwo błonnika pokarmowego. Jego regularna konsumpcja to najlepszy i niezwykle zdrowy nawyk.

Zielone koktajle smakują o wiele lepiej niż wyglądają. Cała tajemnica polega na tym, aby zachować odpowiednie proporcje owoców i warzyw. Smak owoców powinien dominować, a warzyw – być przeciwwagą dla słodyczy.

Zawarte w takim napoju witaminy i minerały są łatwo przyswajane i wykorzystywane przez organizm, dzięki czemu może on czerpać z owych składników maksymalne korzyści. Zielony koktajl przywraca organizmowi zdrowy dlań odczyn zasadowy. Redukuje również zachcianki na niezdrową, słodzoną i wysoko przetworzoną żywność, wspomagając cały proces odchudzania. Dodatkowo wspaniale oczyszcza organizm, usuwając z niego toksyny oraz uboczne produkty przemiany materii.

Zielony koktajl to doskonała droga do dobrego samopoczucia i szczupłej sylwetki. Oto 5 prostych przepisów na jego przygotowanie:

1. Koktajl z selera i jabłek:

Składniki:

  • woda – 1 filiżanka
  • sałata rzymska – 1 główka, drobno posiekana
  • organiczny seler naciowy – 3 łodygi
  • szpinak – 1/2 pęczka
  • gruszka – 1 sztuka, najlepiej z organicznej uprawy
  • zielone jabłko – 1 sztuka, najlepiej z organicznej uprawy
  • sok z 1 limonki – świeżo wyciśnięty

Przygotowanie:

  1. Wrzuć sałatę rzymską do blendera i miksuj na niskich obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Dodaj szpinak, selera, gruszkę oraz jabłko i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach.
  3. Dodaj sok z limonki. Koktajl podawaj schłodzony.

Wskazówki:

Dla bogatszego smaku dodaj kolendrę lub pietruszkę.


2. Koktajl ogórkowo-miętowy:

Składniki:

  • szpinak – 1 pęczek, posiekany
  • mięta – 1 gałązka
  • pietruszka – 1 gałązka
  • sok z cytryny – 1 łyżka stołowa
  • ogórek – 1 sztuka, najlepiej z organicznej uprawy
  • łodygi selera naciowego – 1 filiżanka, posiekane
  • korzeń imbiru – 2,5 cm, obrany ze skórki, drobno posiekany
  • kostki lodu – 4 sztuki

Przygotowanie:

  1. Wrzuć wszystkie składniki, oprócz kostek lodu, do blendera.
  2. Miksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Przelej do wysokiej szklanki, dodaj kostki lodu i podawaj.

 

Czytaj dalej

1
2
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDlaczego warto wysłać dziecko do przedszkola
Następny artykułAntybiotyk – Jak bezpiecznie przyjmować
Redakcja serwisu to grupa specjalistów z wielu dziedzin, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z czytelnikami. Wśród nich znaleźć można psychologów, kosmetologów, dietetyków czy pracowników służby zdrowia. Często publikujemy również artykuły podmiotów zewnętrznych, których profesjonalizm nie budzi żadnych wątpliwości. Nasza redakcja zawsze stara się znaleźć najbardziej interesujące i ważne dla czytelników tematy. Mamy również nadzieję, że publikowane przez nas treści zawsze będą pomocne i inspirujące. Niezmiennie zależy nam najbardziej na satysfakcji i zadowoleniu naszych czytelników.

Dodaj swój komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.